Ieri, 6 mai a.c., scriitorul Dinu Săraru a lansat ultimele două volume din „Trilogia Ciocoilor”, primul fiind intitulat „Ciocoii noi cu bodyguard” (apărut în 2011,  după care s-a realizat filmul „Ticăloşii”).

 

Noua carte este alcătuită din două romane:

 

„ULTIMUL BAL LA ŞARPELE ROŞU”
şi
„CARNAVALUL CĂTUŞELOR”

Volumul are ca motto un „Avertisment”:
„Povestea e izvorâtă din realitate, dar rămâne poveste.
Orice încercare de a «descifra» în desfăşurarea ei «asemănări posibile” cu împrejurări sau personaje ce ar părea cunoscute este lipsită de temei.
Povestea se citeşte fără nicio cheie, iar adevărul poveştii – se ştie – sublimează adevărul vieţii.
«A fost odată ca niciodată, că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti…».”

 

***

„CARNAVALUL CĂTUŞELOR” este un roman-pamflet şi are, la rândul lui, un motto prin care se reproduce un fragment din interviul Elenei Udrea, acordat unui post de televiziune:

„La început, eu însămi am venit cu o naivitate caracteristică şi lipsei de experienţă, dar probabil, şi a vârstei, cu naivitatea că ceea ce spunem în campanie este ţinta activităţii de după. Nu are nicio legătură, doamnă! În campanie minţi ca să te voteze electoratul, după care nu-ţi mai pasă!… Aşa se întâmplă în politică! Vin în campanie, mint – sau venim în campanie şi minţim, că şi eu fac politică şi n-are rost să mă disociez – venim în campanie şi minţim, vorbim frumos, criticăm pe adversari, arătăm cât de răi sunt ei şi cât de buni am fi noi, ajungem la putere şi facem exact ce au făcut cei dinainte. Eu am spus mereu: ştiţi ce s-a schimbat? Buzunarul în care curge robinetul!” (Elena Udrea)

***********

N-am mai văzut de mult atâtea personalităţi ale culturii române la un loc şi n-am crezut că un public atât de numeros va veni la Hotelul Marshall din Bucureşti ca să asiste la „răzbunarea” maestrului, aşa cum însuşi a mărturisit cu obidă:

„Cine nu e nostalgic nu are biografie. […] Trebuie să existe ceva în viaţă după care să-ţi pară rău, care să-ţi creeze nostalgie. Ei bine, eu sunt nostalgic după toată viaţa mea, iar această carte („Carnavalul cătuşelor” – n.n.) este o mărturie a mea. Mi-a dat ocazia să mă răcoresc. Prea mult a suferit ţara asta şi de-aia ne e greu să avem încredere în ziua de mâine, de-aia ne e greu să sperăm. Carnavalul cătuşelor mi-a dat prilejul să mă răzbun.” (Dinu Săraru)