UN VERB BUCLUCAŞ

VERBUL „A FI” este neregulat, adică se abate de la modelul firesc de conjugare şi are trei valori morfologice:
1) verb predicativ (predicat verbal), atunci când exprimă „existenţa”, adică poate fi înlocuit – ca sens – cu „a exista”, „a se afla”:
Cartea este în bibliotecă.
2) verb copulativ – intră în componenţa predicatului nominal, având alături numele predicativ:
El este un tânăr talentat.
3) verb auxiliar – folosit la alcătuirea anumitor timpuri, moduri şi diateze:
fi vrut o prăjitură cu frişcă. (condiţional-optativ, timpul perfect)

La MODUL IMPERATIV, forma afirmativă (persoana a II-a), singular, verbul „a fi” se scrie cu doi „i”, iar la forma negativă se scrie cu un singur „i”.

*Forma afirmativă a imperativului (persoana a II-a) singular se scrie cu doi „i”,  primul „i” fiind din rădăcina verbului „(a) fi”, la care se ataşează al doilea „i” ca urmare a conjugării verbului la persoana a II-a, numărul singular, adică: fii!
Fii rezonabil!
Fii atent!
Fii mai vesel!

*Forma negativă a imperativului (persoana a II-a) singular se formează cu infinitivul „(a) fi”, aşadar se scrie cu un singur„i”: nu fi!
Nu fi prost!
Nu fi lacom!
Nu fi complexat!

*GERUNZIUL verbului neregulat „a fi” se scrie cu doi „i”, indiferent de forma afirmativă sau negativă: „fiind”; „nefiind”.
Fiind pasionat de muzică, merg la concerte.
Nefiind atent, a căzut pe scări.

*CONJUNCTIVUL PREZENT al verbului neregulat „a fi”, la persoana a II-a, singular se scrie totdeauna cu doi „i”, atât la forma afirmativă, cât şi la forma negativă: „să fii”, „să nu fii”.
Să fii raţional!
Să nu fii trist.

ATENŢIE!!
Verbul „a fi” este predicativ, adică formează singur predicatul, în construcţii de tipul: e frig, e dimineaţă, e vară, e nevoie, este vorba, este cazul, a-i fi foame, a-i fi teamă etc.

Substantivele care însoţesc verbul au funcţia de subiect, nu de nume predicativ, pentru că verbul „a fi” are valoare existenţială, aşadar este predicat verbal.

**********************************************************************************************************
Vă recomand cartea „Limba română – Gramatica”, autori: prof. Mariana Badea şi prof. Mariana Negru – pe site-ul www.editurabadea.ro
**********************************************************************************************************