Directorul Hexi-Pharma a fost arestată la domiciliu!” transmiteau cu emfază toate prompteristele de la toate televiziunile! Ba, chiar au titrat această aberație! La prima vedere, nici nu-ți dădeai seama ce e greșit: „directorul” sau „ arestată”!

La postarea mea, „Stricăciunea numită hipercorectitudine”, o prietenă a blogului,  sau prieten  :)  , că o cheamă Melania, mi-a scris:

„Molima se extinde! Azi, la știrile care se repetă din oră în oră, aud același dezacord care mă zgârie pe creier: „Directorul Hexi-Pharma a fost reținută…”, „Directorul Hexi-Pharma a fost indicată drept…”. Eu înțeleg, bietele știriste simt nevoia să strecoare și informația că „directorul” este de fapt o femeie – dar nu era mult mai firesc să indice asta folosind cuvântul consacrat, DIRECTOAREA, cuvânt care NU a fost (încă) radiat din dicționarele Academiei – și nici din limba română cea de toate zilelele, pe care o folosim toți (atunci când nu suntem la televizor)… Vă rog frumos, nu puteți să le dați un telefon? (…) Pentru început, ştirea mea favorită (e reală, se poate verifica în Google) începe aşa: «Soţul judecătorului Viorica Costiniu, preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România…»  Ghici ghicitoarea mea, care-i care (şi ce e fiecare)? ”

Am dat telefon…

În opinia mea, forma aceasta de masculin folosită pentru o femeie confirmă principala trăsătură a românului: SNOBISMUL! Nu mai reacționează nimeni, deoarece chiar profesorii rostesc cu emfază: doamna director/ doamna inspector/ doamna profesor etc.  După acest model, ar trebui să spunem și „doamna învățător”, „doamna secretar” sau, de ce nu,  „doamna croitor” , „doamna muncitor” sau „doamna pianist” etc. ? În Franța, Canada, Anglia, s-au format noi cuvinte la genul feminin pentru a denumi profesii practicate de femei, dacă forma respectivă nu exista. Noi le desființăm și pe cele existente!!
Există:
*substantive heteronime, la care genul masculin are formă total diferită de genul feminin: bărbat – femeie, băiat – fată, oaie – berbec, cocoș – găină;
*substantive epicene, care au aceeași formă pentru a indica ambele sexe și reprezintă, în general, nume de animale (veveriță, elefant, fluture), dar sunt și substantive epicene care numesc profesii: pilot, chirurg, procuror.
*substantive mobile: formează femininul de la masculin (director-directoare, profesor-profesoară) sau masculinul de la feminin (vulpe-vulpoi, rață-rățoi).

OPINII AUTORITARE
George Pruteanu, în celebra emisiune „Doar o vorbă să-ți mai spun”, susținea aceeași opinie și anume că, dacă există formă de feminin, trebuie să fie folosită: doamna directoare, doamna președintă etc. În alte situații, se conservă forma de masculin: doamna ministru, doamna prefect etc.

Doamna Rodica Zafiu, prof.dr. la Facultatea de Litere (Universitatea București), este de părere că folosirea formelor firești, impuse de uzul limbii, este indicată: doamna directoare, doamna profesoară etc. Domnia sa respinge însă categoric formulările care au câștigat teren și se aud tot mai des, ca „domnișoara student”!  După acest model, putem spune „domnișoara mire”, în loc de „domnișoara mireasă”!

Doamna Narcisa Forăscu,   prof.dr. la Facultatea de Litere (Universitatea București), susține că – în adresare directă – se folosește formularea „Doamnă doctor, ați avut dreptate” sau „Doamna doctor Ionescu lipsește astăzi”. Dacă vorbești despre o persoană cu această profesie, poți spune „Doctorița mea mi-a recomandat aspirină” (în niciun caz „doctoră”).  Despre cuvintele „Profesor- profesoară”,  afirmă:  „Profesor, cu forma corespunzătoare profesoară se folosește curent și în adresarea curentă, dar întotdeauna precedată de apelativul Domnule sau Doamnă.  (Adică nu te poți adresa cu „profesore/ profesorule/ profesoaro!- n.n.). Când ne referim însă la titlul științific, se utilizează numai masculinul: Ea este profesor emerit.”

În concluzie, consider că atâta timp cât în dicționarele Academiei Române apar formele feminine ale termenilor care denumesc profesii, să le folosim. Dar, pe de altă parte,  nu forțăm utilizarea formei feminine după ureche.  De pildă, în DOOM-2, la termenul „procuror” nu este notată și varianta feminină „procuroare”, așadar nu folosim această formă.

P.S. Acum, pe ecranul televizorului scrie:

„Prin telefon, judecător Gabriela Baltag, președinte Asociația Magistraților din România.” – Antena 3