CONCURSUL DIRECTORILOR DE ȘCOLI – O „MÂNĂREALĂ POLITICĂ”  TEHNOCRATĂ

Noul și actualul ministru tehnocrat, Mircea Dumitru, a terminat de analizat doctoratele lui Ponta și Tobă, așa că se ocupă, în cursul anului școlar, de schimbarea directorilor de școli. Haosul care va urma nu cred că are egal în istoria haotică din democrația românească. 

Concursul debutează cu proba scrisă,  care este și eliminatorie! Ministerul a publicat modele de itemi atât de aiuritoare, încât ar trebui să pice ei,  făcătorii de subiecte! Dar nu, pentru că totul este o „mânăreală”.

Exemple de itemi pentru proba scrisă a directorilor de școli:

*Completează cuvântul corect: Atunci când conduce o mașină, o persoană are nevoie mai ales de….?

A. aptitudini

B. experiență

C. rezistență

D. putere

E. atenție

*Care sunt stilurile de leadership caracteristice pentru modelele colegiale de management?

a. Leadershipul participativ

b. Leadershipul organizațional

c. Leadershipul moral

*Democrația participativă, ca formă de descentralizare a managementului educațional, este ilustrată de țări precum:

a. Regatul Unit

b. Germania

c. Australia

*Alături de state precum Spania, Portugalia sau Italia, România se află între țările europene în care efectele crizei enonomice: 

a. Nu au avut un impact asupra participării la educație a copiilor și tinerilor;

b. Au avut un impact direct asupra participării la educație a copiilor și tinerilor, în special din familii dezavantajate socio-economic,

c. Au avut un impact redus asupra participării la educație a copiilor și tinerilor.

Etc…. etc…. etc….

MÂNĂREALA:

  1. Directorii actuali care se vor întoarce la catedrele lor rezervate vor arunca de pe post pe toți profesorii care le-au ținut locul. Directorii care vor promova concursul și vor lăsa libere catedrele din școli nu au predat aceeași materie cu profesorii scoși de către foștii directori. Nu cred că până la sfârșitul anului se vor ocupa catedrele libere și cred că mulți profesori vor rămâne fără salariu.
  2. Poate de aceea, din cele 10.000 de posturi de directori și directori adjuncți din școlile preuniversitare, pentru un procent de 35% NU există candidați.
  3. Dacă un candidat-director de școală nu promovează proba scrisă, postul respectiv va fi ocupat de CINEVA NUMIT DE CĂTRE MINISTER!  Adică, de un profesor care NU S-A PREZENTAT LA CONCURS, DAR ESTE APRECIAT DE CĂTRE ACEST MINISTRU SAU DE CĂTRE ….?!

DE CE S-A ORGANIZAT ACEST CONCURS ÎN CURSUL ANULUI ȘCOLAR?! CA SĂ FIE NUMIȚI DIRECTORI AGREAȚI DE GUVERNUL TEHNOCRAT ȘI DE CEI CARE „MÂNĂRESC” ALEGERILE!

P.S. 

Sintagma „mânăreală politică” a fost impusă în limbajul intelectual contemporan de către prof.dr.Viorel Pașca, îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.