BACALAUREAT 2018
by Profa
on March 14th, 2018
at 10:43
EDITURA BADEA &PROFESSIONAL CONSULTING
AUTOR: PROF. MARIANA BADEA
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ
PACHET PROMOȚIONAL!
3 CĂRȚI CU NOROC INCLUS!
I. „LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ – BAC – COMPENDIU” cuprinde ESEURI realizate în conformitate cu Programa pentru bacalaureat și cu Baremele de corectare.
Cartea este structurată în trei părți:
**Prima parte conține eseuri privind tema și viziunea despre lume în opere epice, lirice și dramatice, evidențiind autorii canonici, perioadele și curentele literare din Programa de bacalaureat. Aceste eseuri includ temele pentru subiectul al III-lea de la proba scrisă.
**Partea a doua cuprinde caracterizarea (construcția) tuturor personajelor din operele epice și dramatice, pe specii literare, epoci și curente literare. Aceste eseuri sunt destinate cerințelor de la subiectul al III-lea, proba scrisă și în conformitate cu baremele de corectare.
**Partea a treia cumulează toate noțiunile necesare pentru rezolvarea subiectelor de la proba orală, precum și a subiectelor I și II de la proba scrisă.
****
II. „LITERATURA ROMÂNĂ – RELAȚIA DINTRE DOUĂ PERSONAJE – BACALAUREAT – PARALELE LITERARE” cuprinde ESEURI privind RELAȚIA DINTRE DOUĂ PERSONAJE, structurate pe specii literare epice și dramatice:
**Relația dintre două personaje de basm cult
**Relația dintre două personaje de nuvelă
**Relația dintre două personaje din toate tipurile de roman
**Relația dintre două personaje de dramă
**Relația dintre două personaje de comedie
!Menționăm că există în carte și relația dintre două personaje dintr-un roman scris după 1980, adică „Relația dintre Ana Cumpănaș și John Herbert Dillinger” din romanul „Femeia în roșu” de M.Nedelciu, A.Babeți, M.Mihăieș, subiect prevăzut în programă exclusiv pentru profilul umanist.
FOARTE IMPORTANT!
ESEUL PRIVIND RELAŢIA DINTRE DOUĂ PERSONAJE ESTE PREVĂZUT ÎN PROGRAMA DE BACALAUREAT PENTRU AMBELE PROFILURI: REAL ŞI UMANIST!
***
BONUS!!
III. „LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ – TESTE ORAL ȘI SCRIS – BACALAUREAT” ESTE O CARTE COMPLETĂ ȘI EXPLICITĂ PENTRU A EXERSA REZOLVAREA DE SUBIECTE ASEMĂNĂTOARE CU ACELEA DIN CADRUL EXAMENULUI.
Cartea are mai multe capitole:
**CAPITOLUL I conține TEORIA absolut necesară rezolvării subiectelor de la proba orală, precum și a Subiectului I A/B și a Subiectului al II-lea de la proba scrisă:
– Stilurile funcționale ale limbii române
– Stilurile nonliterare: științfic, juridic-administrativ, publicistic
– Tipurile de texte cu explicații și exemple concrete: narativ, descriptiv, argumentativ, informativ etc.
**CAPITOLUL AL II-LEA este destinat PROBEI ORALE și cuprinde TESTE EXPLICATE ȘI TESTE APLICATIVE, însoțite de răspunsuri posibile.
**URMĂTOARELE CAPITOLE se axează pe explicarea și rezolvarea cerințelor de la PROBA SCRISĂ:
– Timpurile și modurile verbale – rolul stilistic
– Semnele de punctuație – rolul stilistic
– Relații semantice: sinonime, antonime, omonime, paronime
– Cum se comentează o secvență narativă dintr-un text epic
– Cum se comentează o strofă/ secvență lirică dintr-o poezie
– Cum se comentează o secvență/ replici dintr-un text dramatic
TOATE CONCEPTELE, NOȚIUNILE ȘI CERINȚELE DE EXAMEN SUNT EXPLICATE ȘI EXEMPLIFICATE CU TEXTE ADECVATE.
**ULTIMUL CAPITOL definește redactarea și structura TEXTULUI ARGUMENTATIV cu zece texte argumentative concrete, însoțite de explicații suplimentare, în funcție de tema respectivă.
TOATE SUBIECTELE DE MAI SUS, REALIZATE ÎN CONFORMITATE CU PROGRAMA DE BACALAUREAT, RESPECTĂ RIGUROS BAREMUL DE CORECTARE.
***
CELE TREI CĂRȚI SUNT ANTISTRES
ȘI ASIGURĂ
UN EXAMEN DE BACALAUREAT CONFORTABIL
Buna ziua!
Imi puteti spune,va rog,daca credeti ca este posibil sa pice la Bac,in acest an, romanul dupa 1980?
Orice subiect din programă poate pica la examen!
Stimata doamna profesoara,
Nu ne-am lamurit, din manualul copiilor nostri, va rugam sa ne ajutati privind regula actuala de pronuntare a datelor calendaristice care contin cifra 2.
De exemplu, 12 din “12 ianuarie” se citeste “douasprezece”sau “doisprezece”? Sau sunt amandoua variantele admise? Dar 2 din “2 mai”? Va multumesc! anticipat.
DOOM-2 acceptă ambele forme pentru dată, adică și masculin, și feminin. De preferat, însă, este forma pentru genul masculin.
Buna ziua! Ce credeti ca ar pica la sesiunea de olimpici 2018 la real?
Habar n-am!
Cum este corect să scrii într-un mail:
Bună ziua, domnule decan sau Bună ziua, Domnule Decan?
Cu majuscule sau fără?
Cu majuscule!
Buna ziua! Multumesc mult pentru ultima postare, este extraordinar ceea ce faceti pentru noi, elevii! Am o intrebare…Pentru romanul scris dupa 1980, putem alege “Toate bufnitele”, de Filip Florian? As dori sa stiu daca e ok. Mi-a placut mult aceasta opera literara…Multumesc mult!
O zi buna!
Îmi pare rău, dar nu am citit romanul, de aceea nu știu dacă se înscrie în POSTMODERNISM, pentru că de aceea se cere roman după 1980, nu neapărat pentru anul apariției (Postmoderniștii se mai numesc și OPTZECIȘTI). Structura narativă trebuie să fie postmodernistă…
Pe de altă parte, nu știu câți profesori de română au citit acest roman, ca să-l poată evalua prin baremul de corectare…. Adică, e riscant pentru tine!
P.S. Promit să citesc acest roman.
Buna ziua! Romanul Maitreyi de Mircea Eliade este in programa pentru bac?
Mircea Eliade nu este scriitor canonic, așadar nu este obligatoriu. În programă NU figurează titluri de opere, ci numai autoriii canonici, curentul literar obligatoriu, perioada literară și specii epice/dramatice.
Bună ziua! La profilul real mai intră Dacia Literara?
Da, reprezentând curentul lirerar numit PAȘOPTISM!
Nuvela istorica” Alexandru Lapusnenu” este in programa pentru bac?
Poate fi reprezentativă pentru Pașoptism. Nicio operă literară, cu titlu precis, nu se află în programă, ci doar curente/ epoci literare, autorii canonici, specii literare epice și dramatice. Tu încadrezi în aceste repere opera studiată la clasă.
La profil real ?
La niciun profil nu se indică titlul unei opere literare, ci se cere doar o operă reprezentativă pentru scriitorul canonic/ perioada literară/ curentul literar/ specia epică sau dramatică. „Alexandru Lăpușneanul” de C.Negruzzi este reprezentativă pentru Pașoptism și „Dacia literară”!
Buna ziua ! Pe internet am gasit numeroase variante ale programei pentru bacalaureat . Imi puteti lasa , va rog , o lista cu operele care constituie programa de amul acesta ?
Programa este postată aici, pe blog, la fel ca aceea publicată de Ministerul Educației, pe site-ul http://www.edu.ro. Nicio programă nu cuprinde operele explicit, ci doar curentele literare, epocile literare, autorii canonici și speciile literare epice și dramatice. În cadrul acestora, se înscriu operele reprezentative.
Buna ziua , imi puteti spune va rog , daca Mircea Eliade Și C. Negruzzi nu sunt scriitori canonici, atunci sa zicem romanul experienței Maytrei poate fi înlocuit cu Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de război? Dar , Alexandru Lăpușneanu, cu ce poate fi înlocuit?
Da, poate fi înlocuit. Nuvela pașoptistă poate fi înlocuită cu alte creații pașoptiste scrise de V.Alecsandri, I.H.Rădulescu, Grigore Alexandrescu.
Buna ziua! Va multumim pentru ajutorul acordat! Opera “Mara”de Ioan Slavici in ce curent se incadreaza si alaturi de ce alte opere?
La clasa doamna profesoara de limba si literatura romana nu ne-a precizat exact ce opere se dau la bac, ce sa invatam etc. De exemplu, am studiat si “Maitreyi” si “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, desi in comentariile de mai sus am aflat ca pregatirea uneia singure este suficienta.
Mai mult decat atat, nu ne-a precizat ca trebuie sa pregatim tema si vizunea, caracterizarea personajul si relatia dintre doua personaje la toate operele. De exemplu, la unele am doar tema, la altele doar caracterizare, la unele pe toate trei, acestea fiind tema de la clasa. Eseurile mele sunt incomplete si abia acum imi dau seama, cand sunt foarte aproape de bac. Precizez acestea deoarece nu ma deranjeaza ca am studiat ambele opere de mai sus, dar personal nu consider acesta un mod bun de predare. Presupun ca trebuie sa recuperez singura. Ce parere aveti?
O zi frumoasa!
*Romanul „Mara” de Ioan Slavici se înscrie în realism și autorul este canonic. Dar la acest autor este bine să știi pentru bacalaureat nuvela „Moara cu noroc”.
*Ambele romane sunt subiective sau, cum s-a inventat acum, „roman al experienței”! Camil Petrescu este autor canonic, deci obligatoriu este să știi „Ultima noapte…”, pe când Eliade nu este, așadar romanul „Maitreyi este opțional.
*De anul acesta, cerința de la subiectul al III-lea s-a schimbat, nu mai este „tema și viziunea”, ci formulările sunt următoarele (așa cum au fost la cele trei sesiuni de exament 2018): „Particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui…”; „Particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ/ dramatic studiat, aparținând lui….”; „Particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui….”; „Relația dintre două personaje dintr-un text narativ/ text dramatic studiat, aparținând lui….”.
*Îți recomand cărțile mele privind pregătirea pentru bacalaureat:
1)„Lima și literatura română – BAC – compendiu” care cuprinde absolut toate operele literare din programă (indiferent de manual) și caracterizările tuturor personajelor. De asemenea, în ultimul capito, sunt explicate și exemplificate toate noțiunile necesare pentru rezolvarea subiectelor I și II de la scris.
2)„Literatura română – Relația dintre două personaje. Paralele literare. Bacalaureat” care conține eseuri privind personajele din mai multe texte narative și dramatice.
3)„Teste – oral și scris – pentru Bac. Testele sunt și pentru proba orală și pentru cea scrisă și au rezolvări!
Poți intra pe site-ul http://www.editura badea.ro și accesezi la fiecare carte cuprinsul, ca să te lămurești în privința conținutului.
Succes!
Multumesc! Iar “Hanu Ancutei” in ce curent de incadreaza, ce pot invata in locul acestei opere?
Specia literară „povestire” nu se află în programa școlară, așadar, pentru autorul canonic Mihail Sadoveanu trebuie să înveți un roman: „Baltagul”.
Buna ziua! Ma puteti ajuta va rog sa comentez ultima strofa in minimum 60 de cuvinte din poezia ,,Iarăși” de Virgil Carianopol!
Blogul nu este pentru efectuarea temelor.