Geme ţărişoara de „intelectuali”, unii cu patalamale de „Cambridge” (e doar un generic), alţii plătiţi din bani publici să promoveze cultura românească pe pământ autohton sau aiurea. Primii au adunat muuulte diplome cu antetele în engleză, cum avea doamna Ritzi: 29 de ani şi 32 de diplome. Ceilalţi, „plătiţii” de la buget, nu numai că n-au făcut nimic pentru cultura română, dar expoziţia organizată în America (parcă) de Institutul Cultural Român ne-a făcut celebri prin exponatele cu zvastica şi cu orori vulgare sub formă de „artizanat” românesc. Domnul inginer Horia Roman Patapievici, pe lângă maşina de lux, şefa de cabinet, numeroasele călătorii în străinătate şi activitatea auctorială cu tentă metafizică, nu a mai avut timp şi disponibilitate, din 2003 şi până astăzi, pentru cultura română.

Singurul care a făcut ceva cu adevărat valoros pentru a menţine în viaţă spiritul românului este domnul MARIUS TUCĂ, un talentat ziarist angajat la „mogulul cel rău”. A avut „curajul” să reînvie colecţia de cărţi beletristice „Biblioteca pentru toţi”, pe care mulţi dintre noi am preţuit-o în vremurile celelalte, dar acum, orice canalie te etichetează imediat drept „comunist” dacă îndrăzneşti să readuci în contemporaneitate orice a mai fost acum 25-30 de ani. Chiar dacă acel „orice” fusese cu adevărat valoros şi nu ar fi trebuit distrus. Dar asta este o altă problemă.

Ceea ce vreau să scot în evidenţă este faptul că, în doar trei ani (din 18 martie 2009), „Jurnalul naţional” a realizat un nepreţuit PATRIMONIU CULTURAL ROMÂNESC, alcătuit din:

– 154 de cărţi ale celor mai importanţi scriitori români;

– 14 milioane de cărţi tipărite (12 milioane de cărţi vândute).

Din această seacă statistică, rezultă clar că DOUĂSPREZECE MILIOANE DE ROMÂNI au cumpărat CĂRŢI, la un preţ mai mult decât accesibil. Nici nu contează dacă toţi le-au citit sau nu! Important este că le duc acasă, iar „jena” că ai o bibliotecă personală se pare că s-a diminuat.

Alexandru Preda (fiul scriitorului Marin Preda) a făcut un pariu cu Marius Tucă atunci când s-a hotărât că „Cel mai iubit dintre pământeni” va deschide seria cărţilor, susţinând că vor fi 20% retururi, idee contestată de directorul „Jurnalului naţional”: „Noua colecţie BPT a văzut lumina tiparului într-o zi de miercuri. Evident, curiozitatea şi nerăbdarea m-au împins către primul chioşc de ziare. Voiam să văd cartea, să o simt în mână. „Nu mai avem”, îmi spune sec vânzătorul. S-a terminat încă de dimineaţă. Ajung la alt chioşc, acelaşi răspuns. Şi încă unul, şi încă unul. Hmmm, îmi şoptesc în barbă, să nu zici că… Tucă… pariul…”.

Se pare că nu este totul pierdut, românul mai citeşte! Sau vrea să citească!

Acţiunea următoare a domnului Marius Tucă şi a colectivului de la „Jurnalul naţional” este încă şi mai lăudabilă: vor tipări toate cărţile de beletristică distinse cu „PREMIUL NOBEL” pentru literatură. Cele mai valoroase opere din literatura universală se vor putea cumpăra pe un preţ „fără valoare”, pentru că domnul Marius Tucă nu este plătit de la buget, pentru că „mogulul cel rău” nu s-a opus acestui măreţ act de cultură şi pentru că s-a dovedit că românii sunt încă dornici de  “carte”.

O SINCERĂ REVERENŢĂ, DOMNULE TUCĂ!

 P.S. Toţi cei care doreau o listă de cărţi pe baza cărora să-şi construiască o cultură solidă au posibilitatea de a procura cele mai importante opere ale celor mai talentaţi scriitori români şi străini. Mai sunt de vânzare 2 milioane de exemplare din colecţia „Biblioteca pentru toţi”. Porniţi de aici! Cumpăraţi şi citiţi apoi operele distinse cu „Premiul Nobel”.

Pentru neaveniţi: Aceasta nu este publicitate, ci doar exprimarea unei admiraţii şi preţuiri pentru revenirea culturii româneşti.