George Ban, prieten al blogului, propune un concurs pentru toţi cei agasaţi de noul limbaj de lemn al ştiriştilor de la radio şi televiziune.
Mesajul este următorul:

„Stimată Doamnă Badea,
Vă felicit pentru preocuparea altruistă a Dvs dedicată depoluării limbii române.
Eu sunt exasperat de clişeele ştiristelor TV. Cred că ar fi util să avem un dicţionar al lor. Până atunci, propun un concurs: cine scrie o frază cu cele mai multe clişee ale limbii TV.
Contribuţia mea ar fi următoarea:
„EI BINE, AŞA CUM AI SPUS ŞI TU, VORBIM DESPRE OAMENII LEGII, DESPRE MICUŢII AFLAŢI ÎN SPATELE MEU ŞI DESPRE părinţii CARE TREBUIE SĂ SCOATĂ DIN BUZUNAR mai mulţi bani pentru grădiniţă.”
Cam chinuită fraza, dar sunt sigur că cititorii Dvs vor veni cu fraze mult mai bune.
Vă mulţumesc şi vă urez mulţi ani cu sănătate şi bucurii!”

Câştigătorul va fi desemnat de „specialistul” George Ban, iar premiul va fi oferit de Editura Badea şi constă în trei cărţi pe care şi le alege învingătorul, de pe site-ul editurii.
***
Şi pe mine mă oripilează sterotipia limbajului jurnaliştilor contemporani, dovadă certă că vocabularul lor e „pe minus”. Ar trebui numărate şi cuvintele din ştiri/zi, să vedem dacă trec de 200.
S-au înfiinţat şcoli pentru pregătirea ziariştilor „de succes”, la care predau vedetele posturilor tv şi radio, aşa cum am aflat din numeroasele reclame. Dar n-am auzit menţionat vreun curs referitor la corectitudinea limbii române, care să-i pregătească din punct de vedere al exprimării. Oare de ce nu-i interesează pe manageri acest aspect?! Care o fi motivul desconsiderării totale a cuvântului, principalul instrument de lucru al „vorbitorilor scris şi oral” din mass-media.
Părerea mea este că un ziarist care face greşeli de exprimare este asemenea unui pictor daltonist.
Voi ce părere aveţi?