Mesajul acesta a fost trimis de unicul DIODOR, căruia-i mulţumesc pentru lealitatea, sensibilitatea şi excesul de spiritualitate inoculate de el pe acest blog.
********************************************************************************************
Profa
May 26, 2013 at 07:54
Până aseară nu cred că am cunoscut PERFECŢIUNEA!!! Am fost la concertul lui Andrea Bocelli şi sunt total bulversată. Nu-mi revin… Atâta firesc, atâta naturaleţe şi bucurie a muzicii în mod absolut n-am crezut că există în realitate. Deşi a fost frig şi în locul acela „bântuia curentul”, emoţia şi fiorul au fost atât de puternice, încât doar acasă am constatat că eram aproape îngheţată. Acest prilej petrecut în Capitală poate fi singurul „păcat” că nu mai ai „flotant” aici. Aş fi vrut să vezi acest SPECTACOL unic şi irepetabil. Nu s-au inventat cuvintele care să exprime toată nebunia interioară declanşată de aceşti muzicieni ireali şi, de asemenea, orchestra şi corul Radiodifuziunii, imaginile proiectate pe cele trei ecrane enorme, sincronizarea perfectă…. De pildă, când a cântat Bocelli piesa „La vie en rose”, pe ecranul central era Edith Piaf care a făcut un duet cu el! Incredibil!!!”
************************************************************************************************
(M-am resincronizat la început de rând, precum Angela Gheorghiu aseară, spre a permite activarea funcţiei „Reply”).

*************************************************************************************************
Pentru memorare, iată ce transmite Agerpres:
„Andrea Bocelli, unul dintre cei mai cunoscuţi tenori din lume, a concertat sâmbătă seara, pentru prima dată în România, la Complexul Romexpo, în faţa a peste 20.000 de spectatori.
Alături de Andrea Bocelli, pe scena de la Romexpo au urcat şi alţi artişti de renume, invitaţi ai artistului, precum sopranele Angela Gheorghiu şi Paola Sanguinetti, DIV4S, reprezentantul României la Eurovision 2013, Cezar Ouatu, şi CARisMA. Artiştii au fost acompaniaţi de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Marcello Rota, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Simfonice din Cehia şi Corul Radio.
Concertul a debutat cu o întârziere de aproape jumătate de oră, pe scena amplasată în spatele clădirii Romexpo şi mărginită de hale de-o parte, sub un apus de soare strălucitor, cu aria “Gli arredi festivi” din opera “Nabucco” de Giuseppe Verdi interpretată de Orchestra Naţională Radio şi Corul Radio. În acest timp, spectatorii continuau să sosească la spectacol, iar traficul maşinilor era foarte aglomerat.
După prima piesă, Andrea Bocelli a intrat pe scenă, însoţit de dirijorul Marcello Rota, în aplauzele publicului. El a interpretat ariile “Ah si ben mio”, “Londa de suoni mistici” şi “Di quella pira” din opera “Il trovatore” de Verdi.
Tenorul a mulţumit publicului, arătând că se bucură să fie la Bucureşti şi a anunţat că pe scenă va urca o mare soprană – Angela Gheorghiu.
“Vă mulţumesc foarte mult! Mă bucur să fiu aici. (…) Este o mare onoare pentru mine să o am alături pe scenă pe Angela Gheorghiu – o mare soprană”, a spus Bocelli.
Ulterior, celebra soprană Angela Gheorghiu, îmbrăcată într-o rochie roşie cu accente aurii, a urcat pe scenă şi a interpretat, în aplauzele publicului, “Habanera” din opera “Carmen” de Georges Bizet.
Andrea Bocelli a revenit pe scenă alături de soprana Paola Sanguinetti cu care a cântat “Ange adorable” din “Romeo et Juliette” de Charles Gounod. Au urmat “La donna e mobile” din “Rigoletto” de Giuseppe Verdi în interpretarea lui Andrea Bocelli, care a produs ropote de aplauze din partea spectatorilor, “Va pensiero” din “Nabucco”, de Verdi interpretată de Orchestra Naţională Radio şi Corul Radio şi “O soave fanciulla” din “La Boheme” de Giacomo Puccini, arie cântată de celebrul tenor alături de Paola Sanguinetti.
Prima parte a concertului s-a încheiat, în aplauzele publicului, cu “Brindisi” din “Traviata” de Verdi cu Angela Gheorghiu şi Andrea Bocelli pe scenă.
După cele 15 minute de pauză anunţate şi sub ameninţarea frigului, concertul a fost reluat cu cele patru soprane, originare din Italia, ale ansamblului DIV4S care au cântat “Brucia la terra”, coloana sonoră a celebrului film “The godfather”.
Andrea Bocelli a revenit pe scenă şi a interpretat melodia “Vieni sul mar” şi apoi cu Angela Gheorghiu, îmbrăcată într-o rochie albastru din catifea cu nasturi mari aurii, piesa “Non ti scordar di me”. Cele două piese fac parte din cel de-al doisprezecelea album al celebrului tenor Andrea Bocelli – “Incanto”. Concertul a continuat cu “En Aranjuez con tu amor”, de pe “Sentimento” – cel de-al nouălea album de studio al lui Andrea Bocelli -, cântată de tenor alături cei doi chitarişti ai trupei CARisMA.
Chitariştii şi Orchestra Radio au continuat spectacolul, într-o notă de sensibilitate, cu piesa “Cavatina”, iar apoi Angela Gheorghiu a urcat din nou pe scena amplasată în Complexul Romexpo alături de Andrea Bocelli pentru o nouă piesă, după care au revenit cele trei soprane ale DIV4S cu celebrul cântec “Funiculi, funicula”.
“După cum vedeţi iubesc să am alături de mine pe scenă femei”, le-a spus Bocelli celor peste 20.000 de spectatori veniţi să vadă spectacolul.
După acest moment, pe scenă au urcat Angela Gheorghiu, într-o rochie neagră cu o eşarfă mare argintie, şi Cezar Ouatu. Reprezentantul României la ediţia din acest an a Eurovision s-a declarat onorat să se afle pe scena de la Romexpo.
“Bună seara tuturor! Sunt fericit şi onorat”, le-a transmis el spectatorilor.
“Sper ca toată lumea să recunoască această splendidă melodie românească”, a adăugat Angela Gheorghiu.
Cei doi au cântat piesa “Copacul” de J. Kerestely, primită cu aplauze de spectatori. Aplauzele au continuat şi în timpul melodiilor de pe “Passione”, cel mai nou album semnat de Bocelli – “Era gia tutto previso”, subtitrată în limba română pe ecranul gigant din spatele scenei şi interpretată şi la pian de celebrul tenor şi la “Vie en rose”, tot în interpretarea artistului, care a mulţumit publicului pentru acompaniere. Alături de DIV4S, el a mai cântat “Canto della terra” de pe albumul “Vivere”.
În aplauzele publicului toţi interpreţii au revenit pe scenă, timp în care Angela Gheorghiu şi Andrea Bocelli au primit câte un buchet de trandafiri roşii.
La insistenţele spectatorilor au urmat trei bisuri. Primul a fost oferit de Andrea Bocelli, Angela Gheorghiu şi Cezar Ouatu, cei trei interpretând celebra arie “O sole mio”.
La cel de-al doilea bis, Angela Gheorghiu a avut, cel mai probabil, o problemă de sincronizare şi a cerut orchestrei să reia piesa “Time to say goodbye”, cântată alături de Bocelli, care a susţinut-o la bucăţile interpretate de ea.
După această melodie şi în ropote de aplauze, tenorul a revenit pe scenă şi a mulţumit publicului. Spectacolul, care a durat mai bine de două ore, s-a încheiat cu celebra arie “Nessun dorma” din opera “Turandot” de G. Puccini.
Concertul Andrea Bocelli de la Bucureşti s-a desfăşurat sub patronajul Ambasadei Italiei în România. Biletele pentru spectacol au avut preţuri cuprinse între 150 şi 1.400 de lei. (AGERPRES)”

***********************************************************************************************
Pentru unii, concertul din Capitală al celui mai iubit tenor al momentului a însemnat doar deficienţe organizatorice (întârzierea de început, scaune udate de ploaie).
Pentru alţii a însemnat prilejul rarisim de a surprinde „pe video” o greşeală a marii noastre artiste, imagine pe care am s-o postez mai jos, spre a ilustra modul în care poţi înnobila o greşeala omenească, prin firescul recunoaşterii sale, fără fiţe şi orgolii snoabe. La cel de-al doilea bis, la finalul spectacolului, la o piesă pe care o cânta pentru prima dată, marea noastră artistă a ratat intrarea şi a cerut orchestrei reluarea, timp în care s-a apropiat de partenerul său, Andrea Bocelli, si i-a şoptit atât de firesc: „-Ayuda me!”. Marele tenor, cu zâmbetul său unic, i-a susţinut interpretarea, purtând-o spre un final „con brio”! Şi astfel o „bilă neagră”s-a transformat într-o perlă neagră!!
Pentru generoasa noastră gazdă, spectacolul de aseară a fost un moment în care sublimul îşi căuta superlativul, rezonând ca o cutie cremoneză dezmierdată de arcuşul magic al lui Paganini. Astfel, prin deschiderea sa, un spectator poate deveni coautor al actului artistic.
Muzica, cred eu, este cea mai înaltă formă de manifestare a spiritului universal, de fapt o reverenţă sublimă a sufletului adusă spiritului, la o altitudine pe care doar poezia, din când în când, o poate atinge, iar uneori o sărută pe fruntea-i.
Poate de aceea, după părerea mea, cea mai frumoasă definiţie a muzicii, pe care aş dăltui-o pe frontonul Ateneului, a fost dată de un genial poet: „Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare”. Poetul se numeşte, simplu, Nichita!
*****************************************************************************************************
„Perla neagră”:

http://www.youtube.com/watch?v=gdnDj5vPJ_8&feature=share&list=FLcTjuZJ1OHQV7-oOVQXz3lA

Andrea Bocelli – La Vie En Rose ft. Édith Piaf:

Angela Gheorghiu – Addio del passato – La Traviata: