EMISIUNEA „NOAPTEA TÂRZIU…” – octombrie 2001

În noaptea de vineri spre sâmbătă, pe 9 iunie 1812, s-a stins unicul ION LUCA CARAGIALE. Toată viaţa s-a luptat cu prostia agresivă, îi mărturisea el lui Octavian Goga: „–„Ţi-am spus de-atâtea ori, nu te mai bate cu proştii, că te răpun… […] Prostia, suverana prostie, e totdeauna mai tare. […] Săracu’ de mine, mă băiete, când văd câte un prost mă doare… Zău, am dureri fizice… Mă ia cu rece aici în creştet…”
Dar nu prostia l-a răpus, ci patima pentru fumat. În preziua morţii fumase 80 de ţigări, aşa cum, de altfel, obişnuia. În ultima noapte, accesele de tuse tabagică răsunau în toată casa, până când nu s-a mai auzit nimic. Familia a crezut că reuşise, în sfârşit, să adoarmă, însă îl învinsese somnul veşnic. În urma autopsiei, medicul a mărturisit că „nu văzuse un creier atât de frumos dezvoltat”, cu atât de multe circumvoluţiuni, dar „nici o arterioscleroză atât de perfectă, încât aproape nu se înţelegea cum putuse maşina să nu se oprească încă de mult.” (Paul Zarifopol)
*******************************************************************************************************************
ŞTEFAN CAZIMIR (n.10 noiembrie 1932) este istoric literar, eseist şi un pasionat caragialeolog. Profesor universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, a obţinut titlul de doctor în filologie (1976) cu teza intitulată „Aspecte ale comicului la Caragiale”.
Preluând o replică lui Nae Caţavencu din comedia „O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale, a fondat PARTIDUL LIBER-SCHIMBIST în 1990, cu care a intrat în primul Parlament al României:
Nae Caţavencu (foarte volubil): „Mi s-a făcut imputarea că sunt foarte, că sunt prea, că sunt ultra-progresist…. că sunt liber-schimbist… că voi progresul cu orice preţ. […] Da, suntem ultra-progresişti, da, suntem liber-schimbişti”. (Liber-schimbismul era un curent economic care milita pentru liberul schimb al mărfurilor şi serviciilor.)
Partidul Liber-Schimbist a dispărut în 1996, din cauză că nu a întrunit 10.000 de membri.
„Suntem prea convinşi, ca să fim convingători” afirma Ştefan Cazimir într-un interviu cu ziaristul George Radu (revista „România literară” din iunie 2006), considerând că omul politic adevărat ar trebui să aibă ca maximă călăuzitoare aforismul latin: „Quid-quid ages, prudenter agas et respice finem”. („Tot ce faci, fă cu prudenţă şi gîndeşte-te la urmări”).