„EMISIUNILE TRECE, PERLELE RĂMÂNE” este titlul rubricii semnate de ANDREI PĂUNESCU în excepţionala şi unica revistă „FLACĂRA LUI ADRIAN PĂUNESCU”.
Am selectat „decât” câteva exemple însoţite de comentarii privind exprimarea unor personalităţi sau jurnalişti în cadrul emisiunilor de radio şi televiziune.
*********************************************************************************
* „Maşina avea girofarele pornite.” (Antena 3, 25 iulie 2013)
Asta ar merge numai dacă exista un far-două fare, un dezacord-două dezacoarde. Un prost-două proaste sigur există! Corect era girofarurile.
* „Preşedenţia şi DGIPI au ştiut de intenţia lui Hayssam de a fugi din ţară.” (România TV, 24 iulie 2013)
Corect era „preşedinţia”. „Adecă” vreţi să spuneţi că „preşedentele” Băsescu era avertizat şi n-a făcut nimic?
* „PNL-ul va încerca ca să spun aşa să cotropească segmentul de dreapta… Realitatea aritmetică ca să spun aşa este următoarea.” (Andreea Pora, B1 TV, 9 octombrie 2013)
A greşi, „a cacofoni” e omeneşte. A persevera în uzul clişeelor verbale inutile, până ajungi să „perseverezi” în cacofonii, este diabolic!
* „Discutăm despre o problemă de încredere care nu pot s-o tranşez în cinci minute.” (Laura Codruţa Kovesi, la TVR1, preluat de Antena 3, 9 octombrie 2013)
Acum, sigur că o simplă prepoziţie „pe” lipsă de la acuzativ nu o face mai puţin impunătoare pe doamna fostă procuror-general, actualmente şef la Direcţia Naţională Anticorupţie. Dar, „orişicâtuşi de puţin, ar conta enorm de mult” să se alinieze şi dumneaei la regulile gramaticale, pentru a căror încălcare nu se face puşcărie. Vă daţi seama cât de puţini dintre oamenii noştri publici ar rămâne în libertate?
* „Testimoniale lacrimogene în care oamenii plâng.” (Lavinia Şandru, Realitatea TV, 13 octombrie 2013)
Noi preferăm testimonialele lacrimogene în care râdem. Eventual cu lacrimi. Lacrimi de sânge, ca-n „Mioriţa”.
* „Dan Diaconescu şi partidul acesta are dreptul să hotărască.” (România TV, 15 octombrie 2013)
Sigur că „ambii are” orice drept, inclusiv să ia măsura ca reprezentanţii care ies la televizor să mai respecte din când în când regula de aur a gramaticii, potrivit căreia, dacă subiectul este „mai mulţi” şi predicatul să fie la plural. Sperăm să nu aibă dreptate cei care spun că Partidului Poporului Dan Diaconescu vrea să răstoarne toate legile, pentru că poate i se pune pata şi pe cele gramaticale.
* „Ema, este un jurământ faţă de tine însuţi.” (Ştefan Bănică jr, „Dansez pentru tine”, Pro TV, 18 octombrie 2013)
Nu se putea un început mai spectaculos de nou sezon pentru „Dansez”, decât cu vedeta principală dând de pământ cu pronumele de întărire, chiar la depunerea jurământului de către cuplul Nana Falemi-Ema. Mai lucraţi la coregrafie, dar şi la gramatică. Vă puteţi permite o meditaţie-două, din megaonorariile pe care le câştigaţi, „dragelor” vedete.
* „O deschidere fantastică către lume.” (Adriana Săftoiu, E-strada, 18 octombrie 2013)
Nu e fiară ca leoaica, nu e doamnă ca Săftoaica şi nici cacofonie mai dulce decât cea auzită din gura unei preţioase cu atitudine serioasă.
* „Alexandra, sper să fiu partenerul care ţi-l doreşti.” (Sorin Brotnei de la „Accent”, „Dansez pentru tine”, Pro TV, 18 octombrie 2013)
Mai bine rămâneţi doar la dans, dansaţi pentru cine vreţi şi lăsaţi-o mai moale cu vorbitul, că numai prostii spuneţi. Unde aţi pierdut prepoziţia „pe” de la acuzativ?
* „De fiecare dată, fetele, când purtăm rochie lungă…” (Elwira Petre, Pro TV, 18 octombrie 2013)
Nou intrată în juriul de la „Dansez”, doamna Elwira (cu dubluve), soţia lui Mihai Petre, vrând să fie colocvială din prima, pe scaunul care încă întreabă de Wilmark, uită să pună cazul corect şi emite pe post o formulă specifică magazinelor din colţ („Bună, fetele!”. „Cu ce te servesc, drăguţă?”. „Ce-ţi dau, frumoasa?”. „Vrei ceva, scumpa?”). Corect era „fetelor”.
* „Să nu se trezească că el.” (Ioan Mircea Paşcu, Antena 3, 20 octombrie 2013)
Bine că a fost vorba de un „el” şi nu de un „ţel”, că ieşea şi mai rău. Cum ar fi fost să fim avertizaţi că „o să se trezească că ţelul e departe şi de neatins”?
* „Radu Dogaru nu a precizat un traseu exact ale operelor.” (Ionela Arcanu, Realitatea TV, 22 octombrie 2013)
Mai rar acest tip de dezacord în gen, cum rar este şi furtul tablourilor celebre din Olanda, reuşit de nişte români. Corect era „al operelor”, la fel cum corect era să nu fie furate nişte capodopere ale artei universale.
* „Lipsa de incompetenţă care îi caracterizează.” (Cătălin Dancu, Realitatea FM, 22 octombrie 2013)
Ăsta da record mondial – marcă românească! La noi, nici incompetenţii se pare că nu sunt competenţi în specialitatea lor. Nu-i aşa, domnule avocat?
* „Mi-ar place să fiu alături de colegii mei… Mi-ar place să am o rochie lungă.” (Miron Steliana, România TV, 22 octombrie 2013)
Şi nouă ne-ar „place”, dar cel mai mult ne-ar plăcea să auzim, mai ales de la parlamentari (inclusiv cei de la PP-DD) că ştiu corect conjugările şi că nu există verbul „a place – placere”, ci „a plăcea – plăcere” (conjugarea a doua).
* „Deocamdată avem un single pe care îl vom difuza mai devreme.” (Naţional FM, 24 octombrie 2013)
E mai bine aşa, decât dacă l-ar fi difuzat poimâine.
* „Odată ce le-a luminat chipul au privit.” (Realitatea FM, 25 octombrie 2013)
Ce au privit? Pardon, ni s-a părut doar. Era doar un ligament falic (pul+a), de care atâţia abuzează în public.
* „Sunt convins că, dacă Păvăleanu a fost reţinut, bănuiesc că există probe.” (Victor Ponta, Antena 3, 29 octombrie 2013)
Păi, ori „sunt convins”, ori bănuiesc”, domnule premier. cu cât e mai clară exprimarea, cu atât e mai bună şi guvernarea.
* „Mi-ar place să-mi aduc nepoţii.” (Sorin Oprescu, România TV, 1 noiembrie 2013)
Foarte bine, domnule doctor-primar, aduceţi-i, plimbaţi-i, dar nu le vorbiţi despre verbe de conjugarea a doua, că aveţi ceva probleme cu ele.
* „Domeniile în care se dau şpagă.” (B1 TV, 6 noiembrie 2013)
Fiind numeroase, chiar majoritare, domeniile mitei tind să ia minţile vorbitorilor, care vorbesc de şpagă, în loc să vorbească despre şpăgi. Corect ar fi fost ori „se dau şpăgi”, ori „se dă şpagă”.
* „Blocajul nu va dispare.” (Mircea Coşea, Realitatea FM, 6 noiembrie 2013)
Se pare că nu „vor dispărea” nici ignoranţa, nici dispreţul faţă de formele corecte ale unor verbe de conjugarea a doua („a dispărea”, mutilat de „a dispare”, la fel cum „a plăcea” este călcat în picioare de „a place”).
*********************************************************************************
P.S. Revista „Flacăra lui Adrian Păunescu” apare săptămânal şi costă „decât” 2 lei.